Дипломира се първият випуск на съвместната магистърска програма между ИУ – Варна и Nottingham Trent University

1 декември 2017 г. беше специален ден за магистрите от първия випуск на съвместната магистърска програма между ИУ – Варна и Nottingham Trent University, защото на официална церемония в зала АУЛА получиха своите дипломи – английска Master of Science от Nottingham Business School, Nottingham Trent University и българска „магистър по икономика“ от Икономически университет – Варна. На 8-ми декември предстои церемония по връчване на димпломите в Нотингам. Междувременно стана ясно, че NTU е получил престижната награда за университет на 2017 г. в класацията на „Таймс“ за висше образование във Великобритания.

Екипът на програмата IBM се гордее, че една от 14-те пълни отличници сред 824-ма дипломирали се магистри е представител на специалността "International Business & Management" – Христина Петкова. Тя, както и целият първи випуск представиха достойно нашия университет в Нотингам и показаха, че българските студенти по нищо не отстъпват на чуждестранните си колеги, а дори напротив. 

По време на тържествената промоция на магистрите в ИУ – Варна Христина Петкова произнесе реч от името на дипломираните.

Ето и част от нея: "Бих искала преди всичко да благодаря за възможността днес да споделя някои мои мисли и чувства в един изключително емоционален момент за всички нас. В дни като този, когато приключваме нещо наистина значимо, може би е време да направим равносметка, нали така? Мислейки за днешния ден, осъзнах, че това всъщност е третата подред церемония, на която присъствам в нашия университет. Най-ясният спомен, останал в съзнанието ми отпреди повече от 5 години, когато завършвах бакалавърската и първата магистърската степен, бяха групите студенти, носещи тоги и шапки. Това бяха отличниците на випуска. Спомням си колко гордо се снимаха с тези прекрасни дрехи и се радваха на успехите си. Аз самата дори нямаше как да си мечтая да бъда на тяхно място. Спомням си първата година студентски живот, толкова вълнуваща и също толкова кошмарна заради поредицата от поправки и ликвидации. Спомням си как тайничко обвинявах образователната система, дори преподавателите, не намирах особен смисъл в теорията, боготворях практиката. Защо казвам всичко това... Сега, само няколко години по-късно, държа в ръката си отличната диплома, нося тога и шапка, а под нея в главата ми нахлуват много мисли.

Осъзнавам, че всъщност да бъдеш сред най-добрите е доста по-лесно. По-лесно е от това непрекъснато да тръпнеш в очакване дали изобщо си минал изпита, познато нали?!...

Осъзнавам, че зад успехите никога не стоим само ние самите. Днес в тази зала виждам много от преподавателите, които както преди години, така и сега продължават с нестихващ ентусиазъм да търсят и намират правилния подход към нас. Мисля си, че да преподаваш е много повече от професия, значи да си мисионер, визионер. Хубаво би било да си дадем сметка колко е трудно да разбереш и да успееш да отговориш на всички онези потребности на едно ново поколение. Осъзнах, че за да почерпиш от магията на тяхното вдъхновение, трябва да си готов за това, трябва да го заслужиш с упоритост, постоянство и уважение към труда и знанията им. Огромно благодаря!

Тук е моментът да се обърна специално към академичното ръководство и към всички преподаватели и служители, благодарение на които днес, можем да се радваме на толкова добра среда за обучение. Мога само да си представя каква борба и усилия са необходими, за да промениш до неузнаваемост целия университет за толкова кратко време.

Имаме повод и за друга гордост. Днес завършва първият випуск по съвместната магистърска програма между ИУ Варна и Nottingham Trent University – Великобритания. Това, според мен, е началото на много нови възможности за всички нас и безспорен престиж за университета. Благодаря на всички, които се пребориха за акредитацията на тази магистърска програма и на екипа от преподаватели, благодарение на които успяхме да покажем, че българските студенти зад граница могат да бъдат сред най-добрите. Надявам се това да бъде началото на поредица магистърски програми от този тип.