Препълнена зала за филма "Възвишение" в ИУ – Варна

Прожекция на новия български филм „Възвишение“ и среща с творческия му екип – режисьорът Виктор Божинов, актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев, се състоя на 29.11.2017 г. в зала АУЛА на Икономически университет – Варна. Събитието бе част от университетския културен календар за студентите, а публиката препълни залата.

По мнение на новия директор на Националния филмов център Жана Караиванова "Възвишение" определено е най-успешният филм на годината. Това се дължи на екипа, който го е заснел за 55 дни, разпределени през четири сезона; на епохата (периода на Османското владичество), на интелигентността на „актьорския“ режисьор и таланта на самите актьори, влюбени в процеса на създаването му.  

Виктор Божинов, направил филм по едноименния роман на талантливия автор Милен Русков, е сред най-активно работещите съвременни български режисьори. За 10 години участва в над 55 игрални филма и работи със световни имена в киното от ранга на Режис Варние, Шльондорф, Братя Тавиани, др. През 2007 г. заминава за Русия, където участва в продукции на Сони Пикчърс и Фокс. През 2010 г. се завръща в България, за да се включи в заснемането на най-успешните сериали: "Под прикритие", "Стъклен дом", "Столичани в повече","Връзки".

Александър Алексиев в образа на Гичо, завършва актьорско майсторство в Ню Йорк, играе в Лондон. Има роли в холивудски продукции, където си партнира с Кенет Брана, Кийра Найтли, Кевин Костнър. „Възвишение“ е една от причините, заради които се завръща да твори постоянно в България и заедно с другия актьор Стоян Дойчев счита участието си във водещата двойка във филма за рядък късмет.

Дебютантът Стоян Дойчев е завършил НАТФИЗ със специалност куклен театър в класа на проф. Жени Пашова. Играе в столичния, във Варненския и в Сливенския куклени театри. Носител е на наградата "Сивина" за млад куклен актьор. Пред развълнуваната публика двамата актьори споделиха, че не им е било трудно да изиграят ролите си „пред вид автора, режисьора и чиляка до тях; стъпили са здраво върху раменете им и знаят, че ако залитнат, има кой да ги подхване“, което ги прави късметлии.

Ректорът на ИУ – Варна проф. д-р Пламен Илиев поздрави гостите и обобщи мнението на публиката за този невероятен филм, който „еднакво силно те просълзява и разсмива“. ИУ възстановява традицията наред с основната си дейност да  развива култура, изкуство, спорт. За кратък период от време тук са прожектирани над 30 от най-харесваните български филми. Проф. д-р Илиев смята положителната енергия на филма за особено ценна и е убеден, че прожекцията му в ИУ – Варна поставя началото на устойчиво сътрудничество между екипите. Пожеланията му към гостите да владеят и занапред публиката ги развълнуваха дълбоко. Те дълго раздаваха автографи на стотиците фенове в залата.