Филмът "XI а" в Икономически университет - Варна

Филм11 декември 2017 г.
17:00 часа
зала АУЛА на ИУ-Варна
Вход свободен

Филм с Награда на Българската филмова академия за звукорежисьор, (2015) и Награда за „Най-добра женска роля“ за Яна Маринова на Международния фестивал на мотивационното кино в Ростов на Дон, Русия, (2016).

Режисьор: Михаела Комитова

Участват: Яна Маринова, Ралица Паскалева, Ники Сотиров, Башар Рахал, Бойка Велкова, Станислав Яневски и други.

Българският филм "11 а" е комедийна драма, която успешно навлиза в младежката тематика и интереси. В главната роля е красивата актриса и продуцент Яна Маринова. Героинята й е бивша шампионка и инструкторка по спортни танци, която макар и с малък опит като педагог, приема временна работа като учителка по литература. Поставена е начело на „11 а”, най-проблемния клас в елитно столично училище. Разбира се, тийнейджърите я посрещат на нож, а е заобиколена и от колегиално недоверие. Въпреки всичко, съчетавайки борбен дух с неподправено поведение и новаторски методи, тя успява да ги увлече по Ботев и Шекспир и ги спечелва на своя страна, докато се бори да осъществи съкровената си мечта: да открие и ръководи собствена спортна зала. Вместо да я пуснат и се сбогуват с нея, учениците й отправят едно последно предизвикателство. Предизвикателство, което поставя вече силно привързаната към тях Лина пред дилемата между инструктор по танци и учител.

В останалите роли са Ники Сотиров - учител по философия с будистки интереси, Башар Рахал - съпруг на учителката, Станислав Яневски, нашумял като дете с "Хари Потър", тук с гангстерски наклонности.

Филмът е ведър, оптимистичен и "вкарва в правия път" разглезените, своенравни тийнейджъри. Рекламиран преди всичко с актьорските имена, той е пълнометражен дебют на младата Михаела Комитова. Сценарист е Николай Колев, който в работата върху сюжета се е опирал на личните си преживявания като учител и това допринася за убедителността на българския филм.