Камен Воденичаров гостува на ИУ – Варна с филма си "Майсторът на комедията"

Популярният български актьор, режисьор и продуцент Камен Воденичаров не просто гостува на Икономически университет – Варна на 14 ноември 2017 г., а  накара публиката в зала Аула да се почувства привилегирована. Срещата с него бе част от календара на Университетския културен център. Документалният му филм „Майсторът на комедията”, посветен на личността на проф. Александър Илиев – преподавател в НАТФИЗ и във водещия университет на САЩ „Карнеги Мелон” в Питсбърг, е несъмнено стойностен и предстои да бъде излъчен по БНТ, но неповторимото преживяване бе дискусията след филма. Именно тогава авторът не остана на нивото на зададените въпроси и направените констатации, а предложи отговори и решения.

Направил е филма, за да покаже  един много успешен български преподавател в Америка, впечатляващ студентите и преподавателите с многообразието на таланта си и умението да ги научи как се прави театър.

Продуцент, сценарист и режисьор е самият Камен Воденичаров, оператор – Калин Иванов, музика –Георги Красимиров-Герасим, Сара Паркър.

„Карнеги Мелон”, със 100-годишна история, е най-добрата Академия в САЩ, която обединява два кампуса: на креативните хора и на математиците, между които и Бил Гейтс. Смисълът на сливането на различните специалности е да се стимулира развитието им чрез съвместна работа. В този университет се обучават хора от различни касти, много диференцирани заради социалното положение и изравнени от стремежите, мечтите и постиженията им. Учениците на проф. Александър Илиев вече играят на Бродуей и в Лос Анджелис, защото са се възползвали от всичко, научено от талантливия български преподавател.

Съветът на Камен Воденичаров към умните студенти от различните специалности на Икономически университет – Варна е да взимат всичко  дадено от всеотдайните им преподаватели; да не забравят, че тук съществуващата конкуренция е несъизмеримо по-малка, отколкото в САЩ; дори самата сграда на  „Карнеги Мелон” с нищо не превъзхожда многофункционалния Икономически университет – Варна, със 103-годишна история и впечатляващ парк, където той би се радвал да дойде отново.