Прожекция на българския филм "Маймуна" и дискусия с режисьора Димитър Коцев – Шошо

 7 ноември 2017 г.
17.00 ч.
зала АУЛА на ИУ-Варна

вход: свободен

“МАЙМУНА” - български игрален филм,  93 мин.
Режисьор: Димитър Коцев - Шошо
Продуценти: Найо Тицин, Димитър Коцев
Сценаристи: Димитър Коцев, Иван Марков
Оператор: Александър Станишев
Музика: Виктор Стоянов
Режисьор по монтажа: Зорица Коцева
Художник: Северина Стоянова
В главните роли: Александра Костова, Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радина Боршош, Леонид Йовчев, Радена Вълканова, Валентин Ганев и др.

Някъде между детството и зрелостта, когато животът представлява низ от лесни решения, светът на сестрите Ива и Мая се променя драстично. Налага се да отговорят на въпроси, които възрастните дори не смеят да задават. Могат ли две тийнейджърки да поемат отговорност за решения на живот и смърт?

Филмът на Димитър Коцев - Шошо „Маймуна" спечели Наградата на публиката на изданието на „София Филм Фест" 2016 г. Това е втория филм на режисьора след „Лора от сутрин до вечер" (2011). Сценарият е на Шошо и Иван Марков, камерата е поверена на Александър Станишев, а музиката - на Виктор Стоянов.

 „Маймуна" е и първият български филм в репертоара на „Лента", с който компанията прави заявка, че ще подкрепя качествени български ленти и представянето им пред широката публика.

Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Станимир Гъмов, Леонид Йовчев, Радена Вълканова и Валентин Ганев са част от звездния състав на „Маймуна". Голямото откритие на режисьора са младите актриси, на които той поверява главните роли на сестрите Мая и Ива. С „Маймуна" Александра Костова и Радина Боршош правят изключителен дебют в голямото кино. Мая (Александра Костова) и Ива (Радина Боршош) са сестри, които ги свързват един баща (Юлиан Вергов) и една маймуна. Както и обща страст - да се ровят в дълбоко пазените тайни на своя странен учител Пенев (Леонид Йовчев). Неочаквано събитие променя живота на всички. На децата им се налага бързо да пораснат, a на възрастните - да останат усмихнати въпреки всичко.

"Маймуна" - история за избора да живееш от светлата страна и да продължиш да вярваш, дори когато Дядо Коледа си тръгне завинаги. История за слон, доктор, маймуна, хористи, майки, учители и извънземни, но най-вече за един баща, който трябва да си тръгне... с усмивка . "Маймуна" - история за любов като никоя друга.

 

ДИМИТЪР КОЦЕВ – ШОШО

Завършва СУ “Климент Охридски”, специалност Английска Филология през 1996 г. и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност Кино и Телевизионна Режисура в класа на професор Владислав Икономов през 1998 г. Отличен е с наградата за най-добър превод от английски на Съюза на Преводачите, както и с наградата Най-добър млад преводач на фондация “Отворено общество” през 1996 г.

Съсценарист и сърежисьор на късометражния филм “Отражение”, който печели наградата за Дебют на Националния Фестивал на Киното във Варна през 1995 г. Режисьор на свободна практика, осъществил множество концерти, предавания на живо по национални ефирни телевизии, музикални клипове и телевизионни реклами. В края на 90-те години и началото на новия век Шошо е бил отговорен режисьор на музикална телевизия ММ, както и режисьор на телевизионните предавания “Другата България”, “Каналето”, “Неон”. Продуцент, сценарист и режисьор на късометражния “Шопинг” (финалист на конкурса Джеймисън за късометражни филми, Специален Диплом на Фестивала на българското кино “Златна Роза”), на пълнометражния филм “Лора от сутрин до вечер”, и на документалния проект “Следения човек” по едноименния роман на Веселин Бранев (в пост-продукция). Режисьор, съсценарист и асоцииран продуцент на сериала “Четвърта власт” на Българската Национална Телевизия.