Призово място за ИУ – Варна в Междууниверситетската регата "Академика"

Студентите и възпитаниците на Икономически университет – Варна спечелиха почетното второ място в първата за България междууниверситетска регата „Академика“, която се продеве в две групи на 16 и 17 септември 2017 г. във Варна. В Първа основна група „Университетска – студенти“ участваха шест яхти клас „Конрад 25Р“ с обучените младежи по ветроходство в проекта „Ветроходна академия“ на варненските университети - Икономически, Медицински, Технически, Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Варненски свободен университет и Междууниверситетски отбор (младежи извън варненските университети) с професионални шкипери: Михаил Копанов, Александър Калчев, Павел Дуков, Мартин Велков, Петър Димитров, Александър Милев.

В Първа основна група екипъжът на Икономически университет - Варна под ръководството на многократния шампион на страната по ветроходство Михаил Копанов с неговата яхта UK SAILMAKERS, спечели престижното второ място, като беше удостоен с купа, медали и грамоти.

През първия ден от регатата, екипажът на Икономически университет - Варна убедително водеше в регатата с победа в 3 от 4 гонки. През втория ден бяха проведени 2 гонки, в които екипажът на Икономически университет - Варна успя да покаже не само ветроходните си умения, но и своя висок спортен дух, и психологическа издръжливост, тъй като се наложи да завърши състезанието в решаващата последна гонка със сериозна техническа неизправност, която блокира предното платно на яхтата. Това даде възможност на Технически университет - Варна да вземе победата в съревнованието и показа, че спортът е не само умения, а и късмет.

Във Втора допълнителна група „Университетска – професионалисти“ участваха всички ветроходни яхти, разделени в клас ORC, с условие да представляват университет, който е завършил шкиперът или по-голяма част от екипажа.

Като част от проекта „Ветроходна академия“ студентите подготвиха и изработиха творчески табла за превенция срещу зависимости и агресия в различни направления. Покана да представят пред гостите и организаторите на регатата своите творчески материали по темата за превенцията и справянето с хазартната зависимост (творческо табло, карти с късмети, информационна брошура, флаери и реални житейски истории) получиха единствено участниците от Икономически университет - Варна. Подготвените материали се отличаваха със своето разнообразие и оригиналност и заслужено спечелиха аплодисментите на публиката.

Състезанието се организира от яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ в акваторията на Варненския залив по проект „Ветроходна академия“ на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2017 г. към ММС.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев лично награди победителите от първата междууниверситетска регата „Академика“, като отбеляза пред медиите: „Видях, че студентите са доволни, а това означава, че и ние сме доволни, защото сме направили програма, която да е от полза за тях. Благодаря на яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ за начина, по който се организира тази студентска регата, в която 96 студенти от варненските университети за първи път усетиха магията на ветроходството. Проектът е много интересен и догодина ще продължим работа с яхтклуба и ще го разширим. Спортът е най-мощното средство, което може да откъсне ученици, студенти и младите хора от различните изкушения и форми на зависимости. Така че, ако тази година всичките проекти бъдат толкова успешни, колкото е този, през следващата ще продължим на още по-високи обороти.”