Експозиция с 30 картини – дарение на Никола Манев за ИУ – Варна, беше открита официално

Десетки ценители на творчеството на именития художник академик Никола Манев се събраха на 12 септември 2017 г. за официалното откриване на експозицията с 30 картини – дарение за Икономически университет - Варна. Тя се намира на новата Студентска улица /1 етаж/ в академичната сграда на висшето учебно заведение. Ректорът проф. д-р Пламен Илиев и галеристът Валерий Пощаров представиха дарението, а присъстващите чуха по телефона от Париж личното послание на маестрото. Той сподели вълнението си от събитието и радостта, че неговите живописни откровения ще живеят в одухотвореното пространство на този храм на науката с над 100-годишна история. Сред гостите бяха синът на Никола Манев – Александър, много негови приятели и ценители, преподаватели и студенти от ИУ - Варна.

Художникът Никола Манев е сред най-големите имена на съвременното българско и европейско изкуство. 60 години той живее и твори в Париж. Носител е на високи награди и отличия за творчеството си - както във Франция, така и в редица други страни по света. Негови творби са в колекциите на световни музеи и галерии. Въпреки, че е планетарен художник, Манев никога не прекъсва връзката си с България. През последните години той се посвещава на Родината си и организира редица изложби в различни градове. Мисионерското му дело е увенчано и с редица дарения от картини, които той прави. Съдбата го среща с Икономическия университет – Варна, за да се роди едно красиво приятелство, плод на което е и това дарение.

През 2016 г. Никола Манев подарява на университета 30 свои творби, които завинаги ще останат в прекрасната колекция на висшето училище. Ръководството на ИУ – Варна  създаде чудесно пространство, където да бъде експонирано дарението. Така то става достояние на всички, които пожелаят да го видят и увенчава благородната мисия на престижното учебно заведение – да насища с духовност средата, в която младите хора получават своята професионална подготовка.