Нобеловата награда за икономика за 2016 година бе присъдена на Оливър Харт и Бенгт Холмстрьом за приноса им към договорната теория

Роденият във Великобритания Оливър Харт и финландецът Бенгт Холмстрьом, които работят в САЩ, спечелиха Нобеловата награда за икономика за 2016 година за приноса си към договорната теория.

Теориите, развити от Харт и Холмстрьом, се оценяват като изключително важни за разбирането на вида договори, които използваме във всекидневния живот, като застрахователни и трудови договори.

"Новите теоретични инструменти, създадени от Харт и Холмстрьом, са ценни за разбирането на договорите и институциите в реалния живот, както и потенциалните уловки в оформянето на договора", се посочва в изявление на Нобеловия комитет.

Наградата за икономика е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп и е учредена едва през 1968 г. от шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

Носители на наградата през последните години:

  • 2015 г. - британският икономист Ангъс Дийтън за анализа му на потреблението, бедността и благосъстоянието.
  • 2014 г. - френският икономист Жан Тирол за анализа си на силата на пазара и регулацията.
  • 2013 г. - американците Юджийн Фама, Ларс Хенсън и Робърт Шилър за работата им в областта на финансовите пазари.
  • 2012 г. - американските икономисти Алвин Рот и Лойд Шапли за изследванията им за пазарите и съвместяването на участниците в тях.
  • 2011 г. - американците Томас Джей Сарджънт и Кристофър А. Симс за изследвания, хвърлящи светлина върху причинно-следствената връзка между икономиката и инструменти като лихвените проценти и държавните разходи.
  • 2010 г. - американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън и британецът Кристофър Писаридес за разработването на теории, които обясняват как регулацията и икономическата политиката могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите.
  • 2009 г. - американците Елинор Остром и Оливър Уилямсън за тяхната работа в областта на икономическото управление.
  • 2008 г. - американецът Пол Кругман за неговите анализи на търговски модели.