Културен календар


Зимен семестър на учебната 2017/2018 г.


Студентски театър

Студентски театър "ИкАрт" представя първа част от премиерния си спектакъл "АЗ, ТИ, ТОЙ" по разкази на Елин Пелин

05.12.2017 г., 19:30 ч., Аула

Има ли разлика между минало и настояще? Доколко съвременното ни общество е по-различно от това на Елин-Пелиновото време? Какво се случва с обикновения човек, когато се сдобие с власт, и колко години са нужни, за да се промени жестоката действителност?
Един спектакъл за справедливостта (или нейната липса), за хората и техните страдания, за народа и обществото.

Режисьор: Костадин Бандутов

В ролите участват: Ана Грудева, Ванина Митева, Венцислав Панайотов, Виктория Стойчева, Десислава Стойчева, Джансу Хайридин, Йонко Балабанов, Кристиан Шиваров, Манол Тончев, Мариела Богданова, Медиха Исмаилова, Методи Владимиров, Михаела Димитрова, Недко Стоянов, Теодор Пламенов, Цветина Лазарова.

Вход свободен

Отзив
Виж повече


Филм

Прожекция на филма "Възвишение" и среща с творческия екип

29.11.2017 г., 16:30 ч., Аула

"Възвишение" определено е сред най-чаканите филми на годината. Това се дължи не само на факта, че е сниман близо година, а и заради епохата, която обхваща - периода на Османско владичество.

Режисьорът Виктор Божинов си поставя сложната задача да направи филм по едноименния роман на талантливия Милен Русков, който се нарежда сред най-продаваните книги в новата ни литературна история....

Отзив
Виж повече


Трети национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството", 23 - 27 ноември

Трети национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството"

23 - 26.11.2017 г., 19:00 ч., Аула

На 23 ноември 2017 г. от 19:00 часа в Аулата на ИУ-Варна ще бъде открит III-ти Национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството".

Организатори на фестивала са Студентски съвет към ИУ-Варна, Ансамбъл "Гергана" към Икономически университет – Варна и Община Варна - Дирекция "Образование и младежки дейности".

Танцовият преглед ще е между фолклорните ансамбли на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив; Академичен танцов театър при ВСУ; Професионален фолклорен ансамбъл „Кришана“, Румъния, Фолклорен ансамбъл "Гергана" при ИУ-Варна; Студентски фолклорен ансамбъл на ЮЗУ – Благоевград; Ансамбъл за народни танци към Медицинския университет – Варна, Студентски фолклорен ансамбъл „Летящите грузинци“ при Държавен университет Тбилси, Студентски фолклорен състав Пълдин, Пловдив, Студентски фолклорен ансамбъл „Зорница“, София.

В периода от 23 до 27 ноември 2017 г. участниците ще имат възможност да покажат своето изкуство на сцена Аула на Икономически университет – Варна...


Виж повече


Филм

Камен Воденичаров представя документалния филм "Майсторът на комедията", /Master of art / и дискусия на тема: "Мениджмънт в културата"

14.11.2017 г., 16:00 ч., Аула

На 14 ноември 2017 г. от 16.00 ч. в зала АУЛА на ИУ-Варна ще бъде представен документалният филм "Майсторът на комедията" - новата творба на Камен Воденичаров като сценарист и режисьор.

Лентата разказва за изтъкнатия български артист проф. д-р Александър Илиев и неговата преподавателска дейност в един от най-престижните университети за изкуства в САЩ – "Карнеги Мелън".

Българският специалист поставя дипломния спектакъл на завършващите студенти в стил Комедия дел арте. Филмът проследява процеса на изграждане на едно представление и методите на работа на един преподавател от източна Европа.

След прожекцията на лентата ще се състои дискусия със студенти на актьора и сценарист Камен Воденичаров на тема:"Мениджмънт в културата"...

Отзив
Виж повече


Прожекция на българския филм Маймуна и дискусия с режисьора Димитър Коцев – Шошо

Прожекция на българския филм "Маймуна" и дискусия с режисьора Димитър Коцев – Шошо

07.11.2017 г., 17:00 ч., Аула


Някъде между детството и зрелостта, когато животът представлява низ от лесни решения, светът на сестрите Ива и Мая се променя драстично. Налага се да отговорят на въпроси, които възрастните дори не смеят да задават. Могат ли две тийнейджърки да поемат отговорност за решения на живот и смърт?

Филмът на Димитър Коцев - Шошо „Маймуна" спечели Наградата на публиката на изданието на „София Филм Фест" 2016 г. Това е втория филм на режисьора след „Лора от сутрин до вечер" (2011). Сценарият е на Шошо и Иван Марков, камерата е поверена на Александър Станишев, а музиката - на Виктор Стоянов.

 „Маймуна" е и първият български филм в репертоара на „Лента", с който компанията прави заявка, че ще подкрепя качествени български ленти и представянето им пред широката публика...

Отзив
Виж повече


Концерт

Концерт "Звездите на Х ФАКТОР пеят с нас"

23.10.2017 г., 18:00 ч., Аула

В представлението ще вземат участие Славин Славчев, Витали Езекиев и Мишел Страмински, които са участници от формата "X-FACTOR", Фолклорен ансамбъл "Гергана" и талантливи студенти от нашия университет. Входът е свободен както за преподаватели, студенти и служители, така и за всички приятели на университета и граждани на град Варна.

Събитието се финансира от Община Варна и се провежда в подкрепа на титлата "Варна - Европейска младежка столица".


Виж повече


Международна киновечер - прожекция на френски филм Bird PeopleBird People

Международна киновечер - прожекция на френски филм Bird PeopleBird People

17.10.2017 г., 19:00 ч., Аула


"По време на своя престой в хотел близо до летище Руаси, един американски, компютърен инжинер, претоварен от преофесионални ангажименти, решава да промени кардинално живота си. Няколко часа по-късно, една млада камериерка, която живее в хотела, също преобръща своето ежедневие, следствие на нещо свръхестествено и неочаквано..."

Виж повече


Изложба живопис на варненския художник Маргарита Войнова

Изложба живопис на варненския художник Маргарита Войнова

17.10.2017 г., 18:00 ч., галерия "Академика"

Маргарита Войнова има разностранни творчески интереси и реализация в различни области на изкуството: постижения в акварела и живописта, редица творби в областта на приложните изкуства - тъкàн и рисуван текстил, стъкло и керамика, постижения в декоративно-монументалното изкуство – рисувани витражи при оформлението на емблематични варненски сгради като  Фестивалния и конгресен център, хотел „Варна“ в курорта „Св.Св. Константин и Елена“ и мн. други.


Виж повече


Откриване на експозиция Дарение Никола Манев

Откриване на експозиция "Дарение Никола Манев"

12.09.2017 г., 18:00 ч.


 

Виж повече