Културен календар


Летен семестър на учебната 2016/2017 г.


Фолклорен концерт

Фолклорен концерт "Гайдана свири, говори"

21.06.2017 г., 19:00 ч., Аула

В него ще вземат участие Фолклорен ансамбъл "Гергана" при Икономически университет - Варна и Гайдарски оркестър "Кавадари" с ръководител Драгни Драгнев.

Заповядайте, за да се насладим заедно на изкуството на българската фолклорна магия!

Вход свободен за всички студенти, преподаватели и служители на Икономически университет - Варна, както и за всички граждани и гости на града!

Концертът е част от тазгодишното издание на "Празник на музиката“, което ще се проведе за шести път във Варна по инициатива на Франкофонски център - Варна с подкрепата на Община Варна и като част от събитията, организирани по повод титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017"

Виж повече


Премиера на монографичната книга

Премиера на монографичната книга "Пленникът на светлината", посветена на Никола Манев

18 май 2017 г. /четвъртък/, 18.00 ч., галерия "Академика"

Виж повечеОтзив


Лизистрата - спектакъл на студентски театър

"Лизистрата" - спектакъл на студентски театър

10.05.2017 г., 19:30 ч., Аула

"Лизистрата" * в нова светлина на сцената на ИУ-Варна - Студентски театър "ИкАрт" отново ви подарява миг на безгрижно забавление и широки усмивки!

Комедията на Аристофан „Лизистрата“ разказва за обединението на жените срещу несправедливото разпределение на богатствата и множеството войни в Древна Гърция. Жените взимат властта в Народното събрание, гласуват закон всичко да бъде общо и да няма бедни и богати... Те поставят ултиматум на мъжете или да се подчинят, или да ги лишат от най-голямото удоволствие - секса...

* Спектакълът е отличен с първо място на Международния театрален фестивал "Океан от Любов" 2016 г. в гр. Пазарджик и с награда на публиката на Националния фестивал на студентското театрално изкуство "Маска и тога" 2017 г. в гр. Велико Търново.

Виж повече


Благотворителна изложба Сътвореното

Благотворителна изложба "Сътвореното"

04.04.2017 г., 17:30 ч.

Благотворителна изложба „Сътвореното“ на Валентина Владова - учител по Български език и литература и ученици от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ ще бъде открита в галерия „Академика“ на Икономически университет – Варна. Инициативата се организира от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ съвместно с Икономически университет – Варна. Ученици рисуват, за да дарят своя труд за свои съученици, които нямат техните възможности (деца-сираци и деца в неравностойно положение).


Виж повече


Зимен семестър на учебната 2016/2017 г.


Откриване на монументален живописен фриз Сезони

Откриване на монументален живописен фриз "Сезони"

15.12.2016 г., 17:30 ч., аудитория 128
С автор големият български художник Никола Манев

Отзив

Виж повече


Втори национален студентски фолклорен фестивал Срещи на приятелството

Втори национален студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството"

24-27.11.2016 г.

По инициатива на Студентски съвет към ИУ-Варна, през декември 2015 г., в партньорство с Община Варна, Медицински университет – Варна и Технически университет – Варна, се проведе първото издание на Националния студентски фолклорен фестивал "Срещи на приятелството". В него взеха участие ансамбли от цялата страна.

Поради големия интерес, Студентски съвет и Ансамбъл "Гергана" към Икономически университет – Варна, съвместно с Община Варна, организират второ издание на фестивала, което ще се състои в периода от 24 до 27 ноември 2016 г. и ще бъде с международно участие. То ще се проведе на три сцени в града – Аулата на Икономически университет – Варна, читалище "Отец Паисий" и читалище "П. Р. Славейков". Официални гости на събитието ще бъдат Академичният фолклорен ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Фолклорният ансамбъл при Медицински университет – Тбилиси, Грузия.


Виж повече


Изложба на варненския художник Боян Янев

Изложба на варненския художник Боян Янев

16.11.2016 г., 18:00 ч., галерия "Академика"

На 16 ноември 2016 г. (сряда) от 18:00 часа в галерия "Академика", с подкрепата на галерия "Кавалет", ще бъде открита изложба на варненския художник Боян Янев.

Боян Янев e роден 1963 г. във Варна. През 1991 г. завършва НХА със специалност Илюстрация при акад. Румен Скорчев. Илюстратор е на десетки книги в издателства Галактика, Славена, Захари Стоянов и Сиела. Автор на над 20 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия и САЩ. Носител на наградата за млад автор от Международното биенале на графиката Варна 2001. Освен художник, Боян Янев е страстен последовател на АЙ КИ ДО, което практикува от дълги години. Живее и твори във Варна.

Отзив
Виж повече


Благотворителен концерт за децата от ЦНСТ Изгрев

Благотворителен концерт за децата от ЦНСТ "Изгрев"

20.10.2016 г., 19:00 ч., Аула

Клуб "Млад предприемач" към Студентски съвет на Икономически университет – Варна организират БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ за децата от ЦНСТ "Изгрев", гр. Варнал Децата са страхотни и имат нужда от топли дрехи и завивки за зимния сезон!

Нека ЗАЕДНО помогнем! Елате на 20 октомври 2016 г. (четвъртък) в зала "Аула" на ИУ-Варна, за да се забавляваме заедно с Атанас Колев, група "Creators" и звездите на Икономически университет – Варна!

На входа на залата ще намерите кутии, в които да дарите щастие на децата от ЦНСТ "Изгрев".

НЕКА ПОМОГНЕМ ЗАЕДНО!


Виж повече


Концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна

Концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна

15.09.2016 г., 19:00 - 21:00 ч., Аула

Академичното ръководство на Икономически университет – Варна кани всички студенти, преподаватели, служители и приятели на университета на тържественото откриване на новата учебна 2016/2017 година, което ще се състои на 15 септември 2016 г. (четвъртък) в 10:00 часа в Аулата на университета.

В програмата на информационните дни за първокурсници са включени поздравителен концерт с участието на вокална формация „ИУ-фория“ и фолклорен ансамбъл „Гергана“, концерт на хип-хоп изпълнителя VenZy и студенти от ИУ-Варна, обиколка на ключови места в университета и игри и забавления в Playground Mall Varna.


Виж повече


Откриване на изложба на Никола Манев

Откриване на изложба на Никола Манев

28.08 - 25.09.2016 г., 19:00 ч.

Картините на големия творец Никола Манев, живеещ от години в Париж за пореден път ще докоснат младите хора с различни светове, наситени с доброта, оптимизъм и красота.

Експозицията по повод рождения ден на художника включва живописни платна с реалистични пейзажи, абстрактни композиции, рисунки на природни и архитектурни елементи, провокирали въображението на твореца да полети през различни светове извън пространството и времето.

Изложбата, която е част от Културния календар на университета, се организира съвместно с галерия "Кавалет" и ще остане отворена до 25 септември 2016 г. 

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е Художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. През 2008-а става академик на Българската академия за наука и изкуство. Досега е направил 137 самостоятелни изложби в различни краища на света, участва и в много общи експозиции и биеналета. Повече от 3000 творби на Манев са притежание на държавни и частни колекции и музеи в 30 страни.

Артистът предпочита да изследва в картините си мистичното и приказното. В творбите му откриваме странните земни образувания на българската природа, африканска пустиня, мексикански мотиви. Винаги обаче се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.


Виж повече